Alles wat je moet weten over een donkere kamer cleanroom

Wanneer je er als bedrijf voor kiest om een cleanroom aan te schaffen, dan kan je deze aanpassen afhankelijk van je gewenste benodigdheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een gedeelte van de kamer donker te laten maken: een zogeheten donkere kamer cleanroom. In deze blog leggen we hier meer over uit.

Cleanrooms: Wat zijn het?

Een cleanroom is een stofarme ruimte. Dit betekent dat het een hele schone ruimte is waarin heel weinig stofdeeltjes voorkomen. We hebben het dan hier over minuscule stofdeeltjes die in de lucht vliegen, en die niet met het blote oog te zien zijn. Om de ruimte zo schoon mogelijk te houden, wordt er gebruikgemaakt van hoge kwaliteit luchtzuiveringssystemen en steriele materialen. Daarnaast is een cleanroom vaak een ruimte in een ruimte. 

Donkere kamer cleanroom

Zoals de naam al doet vermoeden, is een donkere kamer cleanroom een cleanroom waarin het mogelijk is om de kamer te verduisteren. Donkere kamer cleanrooms worden gebruikt wanneer er inspecties met UV-A scheerlicht moeten worden uitgevoerd. Hiervoor moet de werkruimte namelijk donker zijn. Over het algemeen is in een cleanroom voldoende ruimte om een verduisteringssysteem aan te brengen. Er worden dan schermen in een gesloten carré gemonteerd die op afstand te bedienen zijn. Deze schermen reiken tot de grond en sluiten lichtdicht af. In de hoeken van de schermen staan speciale hoekprofielen die aan de bovenkant verbonden zijn met het plafond en aan de onderkant bevestigd worden op de vloer. Donkere kamer cleanrooms hebben verschillende voordelen:

1. Flexibiliteit

Zoals hierboven beschreven is het mogelijk om de schermen zelf te bedienen, en er dus zelf voor te kiezen wanneer je wilt dat de ruimte donker is. Dit zorgt voor veel flexibiliteit. Daarnaast is het ook mogelijk om maar een beperkt gedeelte van de cleanroom te verduisteren. Dit is voordelig wanneer je bijvoorbeeld aan twee verschillende projecten tegelijk werkt. 

2. Onverstoord doorwerken

Het is mogelijk om de producten waarmee je aan het werk bent, op dezelfde locatie schoon te maken en te controleren. Hiervoor hoeft het proces dus niet onderbroken te worden. Zodra je klaar bent met de inspectie kunnen de schermen weer omhoog. Dit zorgt er dus voor dat je onverstoord door kunt werken. 

Heb je door het lezen van deze blog interesse gekregen in een donkere kamer cleanroom? Bekijk dan eens de donkere kamer cleanrooms van Highcare Cleanrooms. Deze worden binnen zes weken geleverd waarna ze vaak binnen twee dagen al gemonteerd kunnen worden. 

Wanneer je er als bedrijf voor kiest om een cleanroom aan te schaffen, dan kan je deze aanpassen afhankelijk van je gewenste benodigdheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een gedeelte van de kamer donker te laten maken: een zogeheten donkere kamer cleanroom. In deze blog leggen we hier meer over uit. Cleanrooms: Wat zijn…