De eisen rondom een etiket

Als bedrijven ervoor kiezen om een nieuw product op de markt te brengen, zal de voorbereiding daarvan veel tijd in beslag nemen. Zo moet het product aan veel eisen voldoen, gekeurd worden door experts en voorzien zijn van een verpakking met de juiste informatie. Zo zal het etiket aan veel eisen moeten voldoen, zodat de consumenten de juiste en nodige informatie van het etiket kunnen aflezen. 

Indien het product niet aan de etiketeisen voldoet, zal het product worden afgekeurd. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de juiste informatie op het etiket te drukken door de etiketteermachine. Hieronder delen wij de gegevens die verplicht op het etiket benoemd moeten worden.

Benaming

De benaming die de etiket machine op het etiket bedrukt, is de wettelijke benaming. Indien die niet bestaat, is de gebruikelijke benaming ook correct. Indien deze ook niet bestaat is het mogelijk het product een beschrijvende benaming geven. Hierbij is het belangrijk dat de beschijving duidelijk is, zodat de consument de aard van het levensmiddel begrijpt en kan onderscheiden.

Recept

Ook alle ingrediënten en de hoeveelheid ervan moeten benoemd worden. Aan de hand van deze informatie kunnen de voedingswaarden- en ingrediëntendeclaratie worden opgesteld.

Grondstofspecificaties

Benoeming van alle gebruikte grondstoffen, waaronder de ingrediënten van die grondstof, de voedingswaarde en allergenen.

Netto hoeveelheid

Ook het eindgewicht van het product inclusief verpakking moet benoemd worden. Bij vloeibare middelen wordt dit uitgedrukt in volume-eenheden, bij andere producten in massa-eenheden.

Houdbaarheidsdatum

De datum van de minimale houdbaarheid of maximale consumptiedatum van het product is erg belangrijk. Zo kunnen ziektes voorkomen worden.

Gebruiksvoorwaarden + Gebruiksaanwijzing

Bijzondere bewaarvoorschriften of gebruiksvoorwaarden, zoals ‘gekoeld bewaren bij max. 7°C. De gebruiksaanwijzing is bij ieder product verplicht.

Naam en adres van bedrijf

Enkel een mailadres of website is niet voldoende. Het is verplicht om zowel de naam als het adres te benoemen op het etiket.

Plaats van herkomst

In bepaalde gevallen is het verplicht de plaats van herkomst te benoemen, zodat de consument niet misleidt wordt rondom het land van oorsprong.

Alcoholvolumegehalte

Voor dranken is het verplicht om, indien er alcohol in zit, het betreffende percentage te benoemen.

Voedingswaarde

Tot slot is ieder product voorzien van een lijst met voedingswaarden. Deze lijst bestaat uit: energie (kJ/kcal), vetten (g), waarvan verzadigde vetzuren (g), koolhydraten (g), waarvan suikers (g), eiwitten (g) en zout (g).

Als bedrijven ervoor kiezen om een nieuw product op de markt te brengen, zal de voorbereiding daarvan veel tijd in beslag nemen. Zo moet het product aan veel eisen voldoen, gekeurd worden door experts en voorzien zijn van een verpakking met de juiste informatie. Zo zal het etiket aan veel eisen moeten voldoen, zodat de…