Digitale veiligheid

We leven inmiddels in een gedigitaliseerde wereld. Het is dan ook niet gek dat een persoon tegenwoordig actief is op meerdere sociale mediakanalen, zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Voor ieder account zul je een wachtwoord moeten bedenken, zodat het voor hackers lastiger is om jouw account over te nemen. De digitale veiligheid is daardoor belangrijker dan ooit tevoren.

Het blijkt echter dat personen nog regelmatig een overeenkomend wachtwoord gebruiken voor meerdere kanalen. Ondanks de vele waarschuwingen is het nog niet altijd duidelijk wáárom het niet verstandig is om eenzelfde wachtwoord te kiezen. Hopelijk is het advies om verschillende wachtwoorden te gebruiken wel duidelijk na het lezen van dit artikel.

De gevolgen van eenzelfde wachtwoord

Hackers zijn momenteel erg actief. Indien een kanaal wordt gehackt, hebben de hackers toegang tot alle wachtwoorden van de gebruikers. Als jij hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt voor jouw andere kanalen op sociale media hebben de hackers dus ook direct toegang tot jouw andere kanalen die erg belangrijk kunnen zijn.

Hackers met verkeerde intenties kunnen vervolgens met jouw accounts verschillende producten bestellen, waarna jij de facturen op jouw adres zal ontvangen. Zo zijn hackers regelmatig verantwoordelijk voor de hoge schulden van de gedupeerde.

 Hoe vaak moet je wachtwoorden veranderen?

Het is niet altijd nodig om jouw wachtwoord te veranderen. Het veranderen van een wachtwoord is vooral raadzaam als jij twijfelt aan de moeilijkheidsgraad van jouw huidige wachtwoord. Een wachtwoord als Netflix123 op Netflix of Instagram_01 voor Instagram zal snel in handen zijn van hackers. Ga voor een wachtwoord met verschillende letters, waarbij hoofdletters en kleine letters worden afgewisseld. Daarbij is het verstandig om het wachtwoord aan te vullen met tekens, waaronder hashtags en uitroeptekens. Enkele cijfers kunnen uiteraard ook geen kwaad. Kortom: hoe langer en lastiger, hoe beter. Neem jouw wachtwoordbeleid serieus om problemen in de toekomst te voorkomen.

We leven inmiddels in een gedigitaliseerde wereld. Het is dan ook niet gek dat een persoon tegenwoordig actief is op meerdere sociale mediakanalen, zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Voor ieder account zul je een wachtwoord moeten bedenken, zodat het voor hackers lastiger is om jouw account over te nemen. De digitale veiligheid is daardoor belangrijker…