Het belang van goede branddetectie

In geval van brand is het belangrijk om snel te weten wat er speelt. Hoe sneller de brand wordt gedicteerd, hoe minder schade er zal ontstaan. Dit geldt zowel voor materiële schade als voor persoonlijke slachtoffers. Goede branddetectie is dus uiterst belangrijk!

Nieuwe technologie kunnen hierbij erg ondersteunend zijn. Branddetectie is tegenwoordig goed te integreren in andere systemen binnen het gebouw. De huidige detectiesystemen zijn uiterst betrouwbaar. Dit geeft een goed gevoel. De veiligheid van de gebruikers van het pand is hiermee goed gewaarborgd.

Verschil tussen optische en thermische detectie

Er zijn verschillende type systemen, die brand detecteren. De thermische brandmelder neemt een verschil in temperatuur waar. Een optische detector signaleert de minste rookontwikkeling. In particuliere woningen hebben we vaak een losse autonome melder hangen. In grote publieke of bedrijfspanden is hier een complex geavanceerd systeem voor nodig. Tegenwoordig wordt een dergelijk systeem steeds vaker aangelegd geïntegreerd in andere systemen binnen het pand. Hoewel deze ontwikkeling in grote panden is gestart, komt deze ook bij particulieren thuis naar voren. Hoe werkt dit? Het beveiligingssysteem van een pand wordt gecombineerd met het signaleren brand. Een dubbele vorm van beveiligingstechniek kun je het noemen. Met 1 systeem signaleer je dus inbraken, maar tevens brand in je woning of bedrijfspand. Deze systemen kun je vaak bedienen vanaf je mobiele telefoon. Dit maakt het wel extra eenvoudig om mee te werken. Soms wordt, als derde beveiligingstechniek, ook de toegangscontrole van een pand via dit beveiligingssysteem geregeld.

Hoe werkt een modern brandmeldsysteem in grote gebouwen?

Door nieuwe technologieën, zoals de zogenoemde ASA-technologie, worden verschillende onderdelen van het systeem met elkaar verbonden. Het gaat met name om verbinding tussen de detectoren, de panelen en de terminals. Hierdoor is de communicatie tussen de onderdelen razendsnel en heel betrouwbaar. Dit komt de veiligheid in het pand zeer ten goede. Afhankelijk van het gebruik van het gebouw is er al dan niet sprake van direct doormelding naar de brandweer. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis wordt de brandweer bij het eerste alarm al direct geïnformeerd, zodat zij binnen korte tijd direct ter plekke zijn met voldoende mankracht.

In geval van brand is het belangrijk om snel te weten wat er speelt. Hoe sneller de brand wordt gedicteerd, hoe minder schade er zal ontstaan. Dit geldt zowel voor materiële schade als voor persoonlijke slachtoffers. Goede branddetectie is dus uiterst belangrijk! Nieuwe technologie kunnen hierbij erg ondersteunend zijn. Branddetectie is tegenwoordig goed te integreren…