Manieren van lekdetectie

Het dak moet tegen veel bestand zijn. Het moet allerlei soorten weer kunnen weren, wat in Nederland nog wel eens een uitdaging kan zijn. De vele regen die hier valt moet het kunnen stoppen, maar ook hagel, sneeuw, kou en hitte. Niet gek dan ook dat daken wel eens kapot gaan toch? Mocht je nou thuis zitten met behang dat een metamorfose heeft ondergaan waarbij het als een gekko van kleur is veranderd van keurig wit naar viezig geel, dan is het van belang dat je snel een dakinspecteur inschakelt. Deze zal met een lekkage opsporen apparaat komen, of mogelijk zelfs met een paar. 

Belangrijke apparatuur van de lekdetector is de rookmachine. Deze zal rook produceren om zo te kijken waar hele kleine kiertjes zitten. De kiertjes waar de rook doorheen gaat, daar kan het water ook door komen is het idee en zo kan je dus een lekke plek in het dak goed opsporen, aangezien je kan zien waar de rook uit komt. Dat is niet altijd op dezelfde plek als waar het water door het plafond heen komt. De plek waar het water door het plafond gaat en de plek waar het lek zit, kunnen meters uit elkaar liggen en dit is met een rookmachine goed op te sporen.

Ook de infraroodcamera is een handig middel bij het opsporen van een lek in het dak. Deze kan warmtestraling, infrarood straling dus, omzetten naar zichtbare straling, licht dus.  Hierdoor kan je daarmee temperatuurverschillen op oppervlakken meten en kan je dus zien waar een muur kouder is dan elders. De stukken muur die koud zijn kan je dus aanwijzen als plekken waar vocht in de muur zit en zo kan je dus terugleiden naar een bepaald punt waar dat water dat daar zit dan vandaan moet komen met een beetje gepuzzel.

Het dak moet tegen veel bestand zijn. Het moet allerlei soorten weer kunnen weren, wat in Nederland nog wel eens een uitdaging kan zijn. De vele regen die hier valt moet het kunnen stoppen, maar ook hagel, sneeuw, kou en hitte. Niet gek dan ook dat daken wel eens kapot gaan toch? Mocht je nou…