Motorverzekering afsluiten: waarop letten en hoe te berekenen

Als motorliefhebber op zoek naar een goede motorverzekering? Het is een slimme zet om jezelf en je geliefde tweewieler te beschermen. Het afsluiten van een motorverzekering is niet heel anders dan het afsluiten van een autoverzekering. Op een paar punten na worden dezelfde factoren gebruikt om een premie te berekenen. Voordat je beslist welke motorverzekering je neemt, zijn er enkele belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden. In deze blog bespreken we waar je op moet letten bij het vergelijken en afsluiten van een motorverzekering.

Belangrijke factoren bij het afsluiten van een motorverzekering

  1. Leeftijd van de bestuurder: Je leeftijd kan van invloed zijn op de premie van je motorverzekering. Beginnende bestuurders betalen vaak meer premie dan ervaren rijders.
  2. Dekking van de motorverzekering: Het soort dekking ( WA, WA met beperkt casco of Allrisk) bepaalt mede de hoogte van de premie. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en budget.
  3. Aantal te rijden kilometers: Het aantal kilometers dat je van plan bent te rijden, kan de premie beïnvloeden. 
  4. Aantal schadevrije jaren: Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager je premie zal zijn. Dit is een beloning voor veilig rijden.
  5. Woonplaats: Je woonplaats kan ook invloed hebben op de premie. In grote steden betaal je vaak meer premie dan in rustigere dorpen.

Bij het vergelijken en afsluiten van een motorverzekering is het handig om deze factoren in gedachten te houden. 

Belangrijke gegevens bij het afsluiten

Bij het aanvragen van een motorverzekering vraagt je verzekeraar om enkele persoonlijke gegevens. Daarnaast wordt ook de meldcode van je motor gevraagd. Deze meldcode vind je in het framenummer van je motor. De laatste 4 cijfers van het framenummer vormen de meldcode van je motor. Deze informatie is essentieel bij het vergelijken van motorverzekeringen, dus zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt. 

Hoe wordt de premie van een motorverzekering berekend?

De premie voor je motorverzekering wordt bepaald door verschillende factoren:

  1. Type verzekering: Het soort dekking dat je kiest. WA is doorgaans de voordeligste maar ook de meest beperkte optie.
  2. Type voertuig: Het type voertuig dat je wilt verzekeren, speelt een rol in de premieberekening. 
  3. Leeftijd & schadevrije jaren: Jonge bestuurders hebben vaak een hogere premie omdat ze minder ervaring en minder schade vrije jaren hebben.
  4. Winterstopdekking: Als je kiest voor winterstopdekking, betaal je in de wintermaanden (meestal 15 december tot en met 1 maart) minder premie. Dit is ideaal voor seizoensgebonden rijders. 

Bescherm jezelf en je motor

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Hierom is het handig om een motorverzekering af te sluiten. Een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) is verplicht, maar soms zit hier niet alles bij inbegrepen waar je voor gedekt wilt zijn. Het is slim om uit te zoeken wat je precies verzekerd wilt hebben voordat je gaat zoeken naar een verzekering. Om hierna een verzekering te vinden die goed op jouw behoeften aansluit is het handig om gebruik te maken van een vergelijkingssite. Op een vergelijkingssite kun je eenvoudig je gegevens invullen in een vergelijker en dan zoekt deze de beste verzekering voor jou. 

Als motorliefhebber op zoek naar een goede motorverzekering? Het is een slimme zet om jezelf en je geliefde tweewieler te beschermen. Het afsluiten van een motorverzekering is niet heel anders dan het afsluiten van een autoverzekering. Op een paar punten na worden dezelfde factoren gebruikt om een premie te berekenen. Voordat je beslist welke motorverzekering…