Wat zijn de voordelen en nadelen van zonnepanelen in België?

Zonnepanelen zijn sterk in opkomst in België. Steeds meer Belgen besluiten zonnepanelen op hun woning te leggen. Is het ook iets voor mij? In deze blog lees je er alles over Zoals eigenlijk alles in het leven hebben ook zonnepanelen voordelen en nadelen. Graag geven wij u een goed en ook totaalbeeld van zonnepanelen als u overweegt om deze te kopen. Laten we beginnen door de voordelen van de zonnepanelen op te noemen.

De voordelen van zonnepanelen

  • Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat u gratis energie krijgt. U kunt met een zonnepaneel uw investering binnen zes jaar terugverdienen. En een zonnepaneel gaat ongeveer 25 tot 30 jaar mee, dus u krijgt een jaar of 20 tot 25 gratis energie. En dat is natuurlijk een heel sterk voordeel.
  • Een ander voordeel is dat u de hoge Belgische energieprijzen kunt omzeilen. U kunt zelf uw eigen energie gaan opwekken, wat natuurlijk interessant is.
  • De prijzen van zonnepanelen gaan steeds verder omlaag. Ondanks het wegvallen van fiscale regelingen is het nog steeds interessant om zonnepanelen te kopen. Er zijn nog wel steeds subsidie regelingen om het aanschaffen van zonnepanelen te promoten. Groene stroom certificaten worden nog steeds toegekend. Ook zijn er groene stroom leningen. Zie be voor alle informatie rondom zonnepanelen in Vlaanderen.
  • Zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Zonnepanelen helpen om de co2 uitstoot te verlagen. De zon komt iedere dag op zonder dat het ook maar een cent kost.
  • Zonnepanelen hebben trouwens ook maar weinig onderhoud nodig en maken ook geen geluid.
  • Daarnaast kan iedereen een zonnepaneel plaatsen op zijn eigen dak.

De nadelen van zonnepanelen

 

  • Het grootste nadeel is toch wel de hoge aanvangsinvestering die nodig is om de zonnepanelen aan te schaffen. U moet rekenen op een investering van 7.000 tot 8.000 euro voor de gemiddelde woning. U verdient de investering wel weer terug,maar het is natuurlijk wel belangrijk om de eerste investering te kunnen betalen.
  • Een ander nadeel is dat er steeds minder subsidies worden gegeven op de zonnepanelen. Er zijn nog groenestroomcertificaten, maar het wordt wel steeds minder.
  • Een laatste nadeel is de locatie van de zonnepanelen. De locatie van de zonnepanelen moet wel goed zijn om een optimaal rendement te halen op de zonnepanelen.

 

De conclusie rondom zonnepanelen

Er zijn volop voordelen en nadelen als u zonnepanelen wilt gaan kopen. De voordelen wegen vaak volop op tegen de nadelen van de zonnepanelen. Het is daarom slim om zonnepanelen op uw dak te plaatsen als u de investering op kunt brengen o de zonnepanelen te kopen. Zoekt u een vakman in de regio? Via zonnepanelenvoordeel.be vindt u eenvoudig een lokale installateur. Bijvoorbeeld een zonnepanelen-expert in Aalst, Antwerpen of Gent. Op basis van uw postcode komt u in contact met lokale leveranciers die een offerte op maat kunnen bieden.

 

 

 

Zonnepanelen zijn sterk in opkomst in België. Steeds meer Belgen besluiten zonnepanelen op hun woning te leggen. Is het ook iets voor mij? In deze blog lees je er alles over Zoals eigenlijk alles in het leven hebben ook zonnepanelen voordelen en nadelen. Graag geven wij u een goed en ook totaalbeeld van zonnepanelen als…